Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

Publikacja w Food Chemistry (2024)

Mgr inż. Bartłomiej Trojanowski, dr Kamil Strzelak i prof. Robert Koncki z Wydziału Chemii Uniwersytetu Warszawskiego przedstawili koncepcję urządzenia analitycznego umożliwiającego monitorowanie procesu fermentacji piwnej.

Prototypowy monitor analityczny bazujący na systemie mikrosolenoidowych pomp i zaworów oraz przepływowym detektorze optoelektronicznym, sterowanych i zasilanych przez mikroprocesorową platformę Arduino, umożliwia śledzenie w czasie rzeczywistym trwania fermentacji procesu namnażania populacji drożdżowych. Opracowany monitor m.in. pozwala na wczesne stwierdzenie nieprawidłowości procesu biotechnologicznego (np. zakażenia brzeczki fermentacyjnej obcymi mikroorganizmami). Zaproponowany system bioanalityczny może być rozbudowany o dalsze miniaturowe detektory, sensory i biosensory optoelektroniczne, umożliwiając wieloparametrowe śledzenie procesów biotechnologicznych.

Rezultaty tych wstępnych badań zostały przedstawione w artykule pt. „Multipoint monitor of beer fermentation” opublikowanym w czasopiśmie Food Chemistry, 452 (2024) 139613 (https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139613).